Δελτία Τύπου

Ημερίδα στην Λάρισα


Έντονο ενδιαφέρον για το Πρόγραμμα

Με επιτυχία, ολοκληρώθηκε η Ενημερωτική Ημερίδα για το Πρόγραμμα Στοματικής Υγείας, που έλαβε χώρα το Σάββατο 31 Μαρτίου στο Ξενοδοχείο “Divani Palace Larissa”. Τις εργασίες της Ημερίδας χαιρέτισαν οι κκ Κατσίκης Α. (Πρόεδρος Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας), ο κος Κουτσογιάννης Ε. (Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Λάρισας) και ο κύριος Μαργαρίτης Π. (Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Βόλου).

 

Με την ολοκλήρωση των χαιρετισμών το λόγο πήρε ο Δρ. Μ Καλαβρυτινός (Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου), ο οποίος προχώρησε σε μία αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος. Μεταξύ άλλων, ανέφερε, αναγνωρίζοντας τη σημασία της Αγωγής Υγείας στα παιδιά, πως το πρόγραμμα «Γερά Δόντια, Χαρούμενα Παιδιά» αφορά στην εξέλιξη και εφαρμογή ενός εκπαιδευτικού προγράμματος αγωγής Στοματικής Υγείας σε μαθητές/ τριες Β’ τάξης 800 ολοήμερων δημοτικών σχολείων και 150 σχολείων απομακρυσμένων περιοχών. Το σύνολο των μαθητών και μαθητριών που θα συμμετέχουν είναι περίπου 30.000 άτομα. Η υλοποίηση του προγράμματος περιλαμβάνει μία σειρά δράσεων που λαμβάνουν χώρα μέσα κυρίως στο σχολικό χώρο, με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών, των οδοντιάτρων των τοπικών Κέντρων Υγείας, των προληπτικών ιατρείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των κατά τόπους οδοντιατρικών συλλόγων. Στόχος του προγράμματος είναι όχι μόνο η ενημέρωση των παιδιών σχετικά με την προστασία και διατήρηση της στοματικής τους υγείας, αλλά και η διαμόρφωση συνηθειών προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, μέσω της καταγραφής των ευρημάτων από την κλινική εξέταση των παιδιών θα μπορούν οι γονείς να αναλάβουν δράση σε περίπτωση προβλήματος.

Την παρουσίαση του Προγράμματος ακολούθησε η ομιλία της Κας Ε. Ζαφείρη, εκπροσώπου του Γραφείου Συντονισμού (CMT Προοπτική ΕΠΕ) αναφερόμενη στη Διαδικασία Υλοποίησης του Προγράμματος και στην Υποστήριξη Εκπαιδευτικών και Οδοντιάτρων.

Η Ημερίδα συνεχίστηκε με την ομιλία της κυρίας Α. Μιχαηλίδου (Εκπαιδευτικός, MSc Υγιεινολόγος Οδοντίατρος ΕΣΔΥ), αναλύοντας την Παιδαγωγική Προσέγγιση  και την Πρακτική Εφαρμογή Προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής της Στοματικής Υγείας στον Μαθητικό Πληθυσμό.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η κυρία Τοπίτσογλου Β. (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οδοντιατρικής ΑΠΘ), η οποία αναφέρθηκε στην αξία της Πρόληψης και Προαγωγής της Στοματικής Υγείας αλλά και σε Οδηγίες για τον Έλεγχο της Στοματικής Υγείας και τη Φθορίωση. Η συγκεκριμένη ομιλία έγινε με την βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού (Video) ειδικά προετοιμασμένο για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα.

Με την ολοκλήρωση των ομιλιών, ακολούθησε ζωηρή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων  με έμφαση στην βιωματική μέθοδο προσέγγισης των παιδιών στα σχολεία, μεταξύ των οδοντιάτρων και των εκπαιδευτικών που ήταν παρόντες από όλους τους Νομούς της Θεσσαλίας.


send Email    print Εκτύπωση Μεγέθυνση γραμματοσειράς Σμίκρυνση γραμματοσειράς Text Δείτε όλα τα άρθρα της κατηγορίας Δελτία Τύπου