Δελτία Τύπου

Ημερίδα στο Ηράκλειο Κρήτης


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη ημερίδα του προγράμματος

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ενημερωτική Ημερίδα για το Πρόγραμμα Στοματικής Υγείας που έλαβε χώρα το Σάββατο 3 Μαρτίου στο Ξενοδοχείο Capsis Astoria Heraklion. Τις εργασίες της Ημερίδας χαιρέτισαν οι κκ Π. Βίγλας (Γεν. Γραμματέας Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας), Ν. Καλογιαννάκης (Υποδιοικητής 7ης ΥΠΕ), Σ. Χαρίτος (Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου), 

Περικλειδάκης (Σχολικός Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης Ηρακλείου) ο οποίος μετέφερε χαιρετισμό  εκ μέρους του  Περιφερειακού  Δ/ντη Εκπαίδευσης Κρήτης κου Α. Κλινάκη, Κ. Τσικαλάκη (Δ/ντρια Α’ Εκπαίδευσης Ηρακλείου) και Γ. Μαθιουδάκης (Περιφερειακός Συντονιστής Προγράμματος Κρήτης).
 

Με την ολοκλήρωση των χαιρετισμών  το λόγο πήρε ο κος Α. Συγγελάκης (MSc Κοινωνικής Οδοντιατρικής, MSc Διοίκησης Μονάδων Υγείας), ο οποίος αναφέρθηκε  στην ομιλία του στην Ανάγκη Χάραξης Εθνικής Στρατηγικής για τη Στοματική Υγεία του Πληθυσμού της Ελλάδος.  Στην συνέχεια ο κος Α. Αγουρόπουλος, Παιδοδοντίατρος, (Επιστημονικός Συνεργάτης Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ) αναφέρθηκε στην αξία της Πρόληψης και Προαγωγής της Στοματικής Υγείας. 

Η παρουσίαση του Προγράμματος έγινε από τον Δρ. Μ. Καλαβρυτινό Ορθοδοντικό και Επιστημονικά Υπεύθυνο του Έργου. Μεταξύ άλλων ανέφερε αναγνωρίζοντας την σημασία της Αγωγής Υγείας στα παιδιά, το πρόγραμμα «Γερά Δόντια, Χαρούμενα Παιδιά» αφορά στην εξέλιξη και εφαρμογή ενός εκπαιδευτικού προγράμματος αγωγής Στοματικής Υγείας σε μαθητές/ τριες Β’τάξης 800 ολοήμερων δημοτικών σχολείων και 150 σχολείων απομακρυσμένων περιοχών. Το σύνολο των μαθητών και μαθητριών που θα συμμετέχουν είναι περίπου 30.000 άτομα. Η υλοποίηση του προγράμματος περιλαμβάνει μία σειρά δράσεων που λαμβάνουν χώρα μέσα κυρίως στο σχολικό χώρο, με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών, των οδοντιάτρων των τοπικών Κέντρων Υγείας, των προληπτικών ιατρείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των κατά τόπους οδοντιατρικών συλλόγων. Στόχος του προγράμματος είναι όχι μόνο η ενημέρωση των παιδιών σχετικά με την προστασία και διατήρηση της στοματικής τους υγείας, αλλά και η διαμόρφωση συνηθειών προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης μέσω της καταγραφής των ευρημάτων από την κλινική εξέταση των παιδιών θα μπορούν οι γονείς να αναλάβουν δράση σε περίπτωση προβλήματος.

Την παρουσίαση του Προγράμματος ακολούθησε η ομιλία της Κας Ε. Ζαφείρη, εκπροσώπου του Γραφείου Συντονισμού (CMT Προοπτική ΕΠΕ) αναφερόμενη στη Διαδικασία Υλοποίησης του Προγράμματος και στην Υποστήριξη Εκπαιδευτικών και Οδοντιάτρων.

 

Η Ημερίδα συνεχίστηκε με την ομιλία του κου Γ. Μενεγάκη (Δ/ντη 1ου ΕΠΑΛ Δάφνης-MSc στα Βιοϋλικά – Οδοντιατρική ΕΚΠΑ) με θέμα αναλύοντας την Παιδαγωγική Προσέγγιση  και την Πρακτική Εφαρμογή Προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής της Στοματικής Υγείας στον Μαθητικό Πληθυσμό. Στην συνέχεια το λόγο πήρε ξανά ο κος Αγουρόπουλος αναφερόμενος σε Οδηγίες για τον Έλεγχο της Στοματικής Υγείας και τη Φθορίωση. Η συγκεκριμένη ομιλία έγινε με την βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού (Video) ειδικά προετοιμασμένο για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα.

Με την ολοκλήρωση των ομιλιών ακολούθησε ζωηρή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των οδοντιάτρων και των εκπαιδευτικών που ήταν παρόντες από όλους τους Νομούς της Κρήτης.

 

 


send Email    print Εκτύπωση Μεγέθυνση γραμματοσειράς Σμίκρυνση γραμματοσειράς Text Δείτε όλα τα άρθρα της κατηγορίας Δελτία Τύπου