Δελτία Τύπου

Ενημερωτική Ημερίδα στην Αθήνα


Εντυπωσιακή συμμετοχή εκπαιδευτικών και οδοντιάτρων

 Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η ενημερωτική Ημερίδα για το πρόγραμμα Αγωγής Στοματικής Υγειάς σε 800 Ολοήμερα και 150 Δυσπρόσιτα σχολεία σε όλη την Ελλάδα, που έλαβε χώρα στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Crowne Plaza Hotel.  Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κος Π. Βίγλας.  

 Ο κύριος Βίγλας  αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του στον ενεργό ρόλο που έχει αναλάβει η ΕΟΟ τα τελευταία χρόνια, οργανώνοντας και συμμετέχοντας σε προγράμματα που στοχεύουν στη βελτίωση του επιπέδου υγείας σε όλη τη χώρα. Επίσης αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Παιδείας και ΕΟΟ), αναγνωρίζοντας την ευεργετική ενίσχυση του ΕΣΠΑ. Επισήμανε τη σημασία τέτοιου είδους παρεμβάσεων στις παιδικές ηλικίες που αποτελούν πληθυσμιακή ομάδα προτεραιότητας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο κος Βίγλας αναφέρθηκε εν συντομία στα άλλα δύο Προγράμματα που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και αφορούν «Δράσεις Επιμόρφωσης Οδοντιάτρων και Ιατρών και Ενημέρωσης του Γενικού Πληθυσμού για την Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου της Στοματικής Κοιλότητας» και στην «Πανελλήνια Επιδημιολογική Μελέτη Καταγραφής Στοματικής Υγείας».

Με την ολοκλήρωση των χαιρετισμών  το λόγο πήρε ο Δρ. Μ. Καλαβρυτινός (Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου),  ο οποίος προχώρησε σε μία αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος. Μεταξύ άλλων, ανέφερε, αναγνωρίζοντας τη σημασία της Αγωγής Υγείας στα παιδιά, πως το πρόγραμμα «Γερά Δόντια, Χαρούμενα Παιδιά» αφορά στην εξέλιξη και εφαρμογή ενός εκπαιδευτικού προγράμματος αγωγής Στοματικής Υγείας σε μαθητές/ τριες Βτάξης 800 ολοήμερων δημοτικών σχολείων και 150 σχολείων απομακρυσμένων περιοχών. Το σύνολο των μαθητών και μαθητριών που θα συμμετέχουν ξεπερνά τους 30.000 μαθητές. Η υλοποίηση του προγράμματος περιλαμβάνει μία σειρά δράσεων που λαμβάνουν χώρα μέσα κυρίως στο σχολικό χώρο, με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών, των οδοντιάτρων των τοπικών Κέντρων Υγείας, των προληπτικών ιατρείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των κατά τόπους οδοντιατρικών συλλόγων. Στόχος του προγράμματος είναι όχι μόνο η ενημέρωση των παιδιών σχετικά με την προστασία και διατήρηση της στοματικής τους υγείας, αλλά και η διαμόρφωση συνηθειών προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, μέσω της καταγραφής των ευρημάτων από την κλινική εξέταση των παιδιών θα μπορούν οι γονείς να αναλάβουν δράση σε περίπτωση προβλήματος.

Την παρουσίαση του Προγράμματος ακολούθησε η ομιλία του κου Γ.Παπουτσάκη, εκπροσώπου του Γραφείου Συντονισμού (CMT Προοπτική ΕΠΕ) ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στη Διαδικασία Υλοποίησης του Προγράμματος και στους τρόπους που θα γίνεται η Υποστήριξη Εκπαιδευτικών και Οδοντιάτρων

Το πρόγραμμα της Ημερίδας συνεχίστηκε με την ομιλία της κας Μ. Στάππα (Οδοντίατρος-Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν. Αθηνών, τ.Πάρεδρος Αγωγής Υγείας Παιδαγωγικού Ινστιτούτου). Η κα Στάππα στην ομιλία της εστίασε στην Παιδαγωγική Προσέγγιση του Προγράμματος. Επίσης, αναφέρθηκε στον τρόπο της πρακτικής εφαρμογής ενός προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής της Στοματικής Υγείας στον Μαθητικό πληθυσμό. Με την ανάλυση των διάφορων μαθησιακών μοντέλων και με έμφαση στην Ενεργητική Βιωματική Μάθηση, η κα Στάππα έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο που πρέπει να κινηθούν οι δάσκαλοι στην υλοποίηση τέτοιου είδους προγραμμάτων.

Συνεχίζοντας, ο κος Δ. Δημητριάδης (Οδοντίατρος, MSc στη Δημόσια Υγεία, Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Προγράμματος) αναφέρθηκε στην αξία της πρόληψης και τις διαπιστωμένες ανισότητες στην Στοματική Υγεία (πρόληψη, θεραπεία, κατάσταση στοματικής υγείας). Η εισήγηση του κου Δημητριάδη ολοκληρώθηκε με πρακτικές οδηγίες εφαρμογής του προγράμματος για τους οδοντιάτρους και την επίσκεψή τους στα σχολεία.

Με την ολοκλήρωση των ομιλιών, ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων  με έμφαση στην διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος στα σχολεία και με συγκριμένες ερωτήσεις, μεταξύ των οδοντιάτρων και των εκπαιδευτικών που ήταν παρόντες από το Λεκανοπέδιο. Τέλος διαπιστώθηκε από όλους τους παρευρισκομένους, η ανάγκη επιτυχίας τέτοιου είδους προγραμμάτων καθώς επίσης και η ανάγκη συνέχισης και καθιέρωσης αντίστοιχων δράσεων σε μόνιμη βάση.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον χαιρετισμό και τις ευχαριστίες του Προέδρου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, κύριου Κατσίκη Α., παρουσία του Προέδρου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής κου Υφαντή Α. και της Αντιπροέδρου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά κας Σεληνίδου Α.


send Email    print Εκτύπωση Μεγέθυνση γραμματοσειράς Σμίκρυνση γραμματοσειράς Text Δείτε όλα τα άρθρα της κατηγορίας Δελτία Τύπου