Δελτία Τύπου

Ημερίδα στη Λαμία


Η Λαμία αγγαλιάζει το Πρόγραμμα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ενημερωτική Ημερίδα για το πρόγραμμα Αγωγής Στοματικής Υγειάς σε 800 Ολοήμερα και 150 Δυσπρόσιτα σχολεία σε όλη την Ελλάδα, που έλαβε χώρα στην Λαμία στο ξενοδοχείο Σαμαράς. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Γ.Γ. της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κος Π. Βίγλας.  Ο κύριος Βίγλας  αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του στον ενεργό ρόλο που έχει αναλάβει η ΕΟΟ τα τελευταία χρόνια

οργανώνοντας και συμμετέχοντας σε προγράμματα που στοχεύουν στη βελτίωση του επιπέδου υγείας σε όλη τη χώρα. Επίσης αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Παιδείας και ΕΟΟ), αναγνωρίζοντας την ευεργετική ενίσχυση του ΕΣΠΑ. Επισήμανε τη σημασία τέτοιου είδους παρεμβάσεων στις παιδικές ηλικίες που αποτελούν πληθυσμιακή ομάδα προτεραιότητας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο κος Βίγλας αναφέρθηκε εν συντομία στα άλλα δύο Προγράμματα που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και αφορούν «Δράσεις Επιμόρφωσης Οδοντιάτρων και Ιατρών και Ενημέρωσης του Γενικού Πληθυσμού για την Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου της Στοματικής Κοιλότητας» και στην «Πανελλήνια Επιδημιολογική Μελέτη Καταγραφής Στοματικής Υγείας».

Στη συνέχεια απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Αντι-περιφερειάρχης Φθιώτιδας κος Θ. Στάϊκος ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία της πρόληψης για την εξέλιξη των ασφαλιστικών ταμείων καθώς επίσης και στην ανάγκη τέτοιου είδους προγράμματα να αφορούν τα μικρά παιδιά. Ο κύριος Στάϊκος έκλεισε τον χαιρετισμό του υπογραμμίζοντας πώς η ισχύς μιας χώρας κρίνεται από τον τρόπο που ασκεί αυτή κοινωνική πολιτική.

Τους χαιρετισμούς ολοκλήρωσε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας κύριος Αθ. Σιούτας, ο οποίος δήλωσε πως τα προγράμματα αγωγής υγείας αποτελούν προτεραιότητα για τα σχολεία της Φθιώτιδας, ενώ τόνισε πως είναι πολύ ευχάριστη η σύμπραξη των Υπουργείων για τέτοιου είδους προγράμματα με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Με την ολοκλήρωση των χαιρετισμών  το λόγο πήρε ο κος Α. Συγγελάκης (MSc Κοινωνικής Οδοντιατρικής, MSc Διοίκησης Μονάδων Υγείας), ο οποίος αναφέρθηκε  στην ομιλία του στην Ανάγκη Χάραξης Εθνικής Στρατηγικής για τη Στοματική Υγεία του Πληθυσμού της Ελλάδος. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης τέτοιου είδους κινήσεων και προγραμμάτων από τους οδοντιάτρους ειδικότερα στις εποχές που ζούμε.

Ακολούθησε ο κύριος Ι. Παπουτσάκης, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού (CMT Προοπτική ΕΠΕ) που προχώρησε σε μία αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος. Μεταξύ άλλων, ανέφερε, αναγνωρίζοντας τη σημασία της Αγωγής Υγείας στα παιδιά, πως το πρόγραμμα «Γερά Δόντια, Χαρούμενα Παιδιά» αφορά στην εξέλιξη και εφαρμογή ενός εκπαιδευτικού προγράμματος αγωγής Στοματικής Υγείας σε μαθητές/ τριες Β’ τάξης 800 ολοήμερων δημοτικών σχολείων και 150 σχολείων απομακρυσμένων περιοχών. Το σύνολο των μαθητών και μαθητριών που θα συμμετέχουν είναι περίπου 30.000 μαθητές και μαθήτριες. Η υλοποίηση του προγράμματος περιλαμβάνει μία σειρά δράσεων που λαμβάνουν χώρα μέσα στο σχολικό χώρο, με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών, των οδοντιάτρων των τοπικών Κέντρων Υγείας, των προληπτικών ιατρείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των κατά τόπους οδοντιατρικών συλλόγων. Στόχος του προγράμματος είναι όχι μόνο η ενημέρωση των παιδιών σχετικά με την προστασία και διατήρηση της στοματικής τους υγείας, αλλά και η διαμόρφωση συνηθειών προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, μέσω της καταγραφής των ευρημάτων από την κλινική εξέταση των παιδιών θα μπορούν οι γονείς να αναλάβουν δράση σε περίπτωση προβλήματος. Τέλος, ο κύριος Παπουτσάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στην Διαδικασία Υλοποίησης του Προγράμματος και στην Υποστήριξη Εκπαιδευτικών και Οδοντιάτρων που θα γίνεται μέσω του Γραφείου Συντονισμού.

Η Ημερίδα συνεχίστηκε με την εισήγηση του κου Δ. Δημητριάδη (Οδοντίατρος, MSc στη Δημόσια Υγεία, Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Προγράμματος). Ο κος Δημητριάδης αναφέρθηκε στην αξία της πρόληψης και τις διαπιστωμένες ανισότητες στην Στοματική Υγεία (πρόληψη, θεραπεία, κατάσταση στοματικής υγείας) και πως αυτές οι ανισότητες μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η εισήγηση του κου Δημητριάδη ολοκληρώθηκε με πρακτικές οδηγίες εφαρμογής του προγράμματος για τους οδοντιάτρους και την επίσκεψή τους στα σχολεία.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κου Γ. Μενεγάκη (Διευθυντή 1ου ΕΠΑΛ Δάφνης – MSc στα Βιοϋλικά – Οδοντιατρική ΕΚΠΑ). Ο κος Μενεγάκης στην ομιλία του εστίασε στην Παιδαγωγική Προσέγγιση του Προγράμματος. Επίσης, αναφέρθηκε στον τρόπο της πρακτικής εφαρμογής ενός προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής της Στοματικής Υγείας στον Μαθητικό πληθυσμό. Με την ανάλυση των διάφορων μαθησιακών μοντέλων και με έμφαση στην Ενεργητική Βιωματική Μάθηση, ο κύριος Μενεγάκης έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο που πρέπει να κινηθούν οι δάσκαλοι στην υλοποίηση τέτοιου είδους προγραμμάτων.

Με την ολοκλήρωση των ομιλιών, ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων  με έμφαση στην διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος στα σχολεία και με συγκριμένες ερωτήσεις, μεταξύ των οδοντιάτρων και των εκπαιδευτικών που ήταν παρόντες από τους νομούς Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευβοίας, Βοιωτίας και Ευρυτανίας. Τέλος διαπιστώθηκε από όλους τους παρευρισκομένους, η ανάγκη επιτυχίας τέτοιου είδους προγραμμάτων καθώς επίσης και η ανάγκη συνέχισης και καθιέρωσης αντίστοιχων δράσεων σε μόνιμη βάση.

 


send Email    print Εκτύπωση Μεγέθυνση γραμματοσειράς Σμίκρυνση γραμματοσειράς Text Δείτε όλα τα άρθρα της κατηγορίας Δελτία Τύπου