Δελτία Τύπου

Ημερίδα στην Πάτρα


Η Δυτική Ελλάδα αγγαλίαζει το πρόγραμμα

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η ενημερωτική Ημερίδα για το πρόγραμμα Αγωγής Στοματικής Υγειάς σε 800 Ολοήμερα και 150 Δυσπρόσιτα σχολεία σε όλη την Ελλάδα, που έλαβε χώρα στην Πάτρα στο ξενοδοχείο Astir Hotel Patras (Αίθουσα Μεσάτιδα). Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αχαΐας κος Γ. Μουτούσης, ο οποίος ουσιαστικά «καλωσόρισε» το Πρόγραμμα στην Αχαΐα και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. 

 Επίσης ο κύριος Μουτούσης τόνισε την σημασία τέτοιου είδους Προγραμμάτων ειδικά για το μαθητικό πληθυσμό της περιφέρειας και τα οφέλη που αναμένονται να αποκομιστούν. Κλείνοντας, διαβεβαίωσε την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία για την έμπρακτη στήριξη που πρόκειται να παρέχει ο Ο. Σ. Αχαΐας στο Πρόγραμμα μέσω της κινητοποίησης των τοπικών Οδοντιάτρων.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κύριος Καλαβρυτινός  (Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου) ο οποίος στην εισαγωγή του  αναφέρθηκε στον ενεργό ρόλο που έχει αναλάβει η ΕΟΟ τα τελευταία χρόνια, οργανώνοντας και συμμετέχοντας σε προγράμματα που στοχεύουν στη βελτίωση του επιπέδου υγείας σε όλη τη χώρα. Επίσης αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Παιδείας και ΕΟΟ και Οδοντιατρικούς Συλλόγους), αναγνωρίζοντας την ευεργετική ενίσχυση του ΕΣΠΑ. Επισήμανε τη σημασία τέτοιου είδους παρεμβάσεων στις παιδικές ηλικίες που αποτελούν πληθυσμιακή ομάδα προτεραιότητας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Κλείνοντας την εισαγωγή του ο κος Καλαβρυτινός αναφέρθηκε εν συντομία στα άλλα δύο Προγράμματα που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και αφορούν «Δράσεις Επιμόρφωσης Οδοντιάτρων και Ιατρών και Ενημέρωσης του Γενικού Πληθυσμού για την Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου της Στοματικής Κοιλότητας» και στην «Πανελλήνια Επιδημιολογική Μελέτη Καταγραφής Στοματικής Υγείας».

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, τόνισε, αναγνωρίζοντας τη σημασία της Αγωγής Υγείας στα παιδιά, πως το πρόγραμμα «Γερά Δόντια, Χαρούμενα Παιδιά» αφορά στην εξέλιξη και εφαρμογή ενός εκπαιδευτικού προγράμματος αγωγής Στοματικής Υγείας σε μαθητές/ τριες Β’ τάξης 800 ολοήμερων δημοτικών σχολείων και 150 σχολείων απομακρυσμένων περιοχών. Το σύνολο των μαθητών και μαθητριών που θα συμμετέχουν είναι περίπου 30.000 άτομα. Η υλοποίηση του προγράμματος περιλαμβάνει μία σειρά δράσεων που λαμβάνουν χώρα μέσα κυρίως στο σχολικό χώρο, με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών, των οδοντιάτρων των τοπικών Κέντρων Υγείας, των προληπτικών ιατρείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των κατά τόπους οδοντιατρικών συλλόγων. Στόχος του προγράμματος είναι όχι μόνο η ενημέρωση των παιδιών σχετικά με την προστασία και διατήρηση της στοματικής τους υγείας, αλλά και η διαμόρφωση συνηθειών προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, μέσω της καταγραφής των ευρημάτων από την κλινική εξέταση των παιδιών θα μπορούν οι γονείς να αναλάβουν δράση σε περίπτωση προβλήματος.

Ακολούθησε ο κύριος Ι. Παπουτσάκης, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού (CMT Προοπτική ΕΠΕ) ο οποίος παρουσίασε λεπτομερώς τη Διαδικασία Υλοποίησης του Προγράμματος και αναφέρθηκε στην Υποστήριξη Εκπαιδευτικών και Οδοντιάτρων που θα παρέχει το Γραφείο Συντονισμού  καθόλη τη διάρκεια του Προγράμματος.

Η Ημερίδα συνεχίστηκε με την εισήγηση του κου Δ. Δημητριάδη (Οδοντίατρος, MSc στη Δημόσια Υγεία, Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Προγράμματος). Ο κος Δημητριάδης αναφέρθηκε στην αξία της πρόληψης και τις διαπιστωμένες ανισότητες στην Στοματική Υγεία (πρόληψη, θεραπεία, κατάσταση στοματικής υγείας). Έκανε επίσης αναφορά και σε συγκεκριμένα παραδείγματα περιοχών όπου πραγματοποιήθηκαν ολοκληρωμένα προληπτικά προγράμματα (Κ. Υγείας Χρυσούπολης – Καβάλας) με θεαματικά αποτελέσματα μέσα σε μία εικοσαετία. Η εισήγηση του κου Δημητριάδη ολοκληρώθηκε με πρακτικές οδηγίες εφαρμογής του προγράμματος για τους οδοντιάτρους και την επίσκεψή τους στα σχολεία.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κου Γ. Μενεγάκη (Διευθυντή 1ου ΕΠΑΛ Δάφνης – MSc στα Βιοϋλικά – Οδοντιατρική ΕΚΠΑ). Ο κος Μενεγάκης στην ομιλία του εστίασε στην Παιδαγωγική Προσέγγιση του Προγράμματος. Επίσης, αναφέρθηκε στον τρόπο της πρακτικής εφαρμογής ενός προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής της Στοματικής Υγείας στον Μαθητικό πληθυσμό. Με την ανάλυση των διάφορων μαθησιακών μοντέλων και με έμφαση στην Ενεργητική Βιωματική Μάθηση, ο κύριος Μενεγάκης έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο που πρέπει να κινηθούν οι δάσκαλοι στην υλοποίηση τέτοιου είδους προγραμμάτων.

Με την ολοκλήρωση των ομιλιών, ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων  με έμφαση στην διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος στα σχολεία και με συγκριμένες ερωτήσεις, μεταξύ των οδοντιάτρων και των εκπαιδευτικών που ήταν παρόντες από τα από την Αχαΐα και την Δυτική Ελλάδα. Τέλος διαπιστώθηκε από όλους τους παρευρισκομένους, η ανάγκη επιτυχίας τέτοιου είδους προγραμμάτων καθώς επίσης και η ανάγκη συνέχισης και καθιέρωσης αντίστοιχων δράσεων σε μόνιμη βάση.


send Email    print Εκτύπωση Μεγέθυνση γραμματοσειράς Σμίκρυνση γραμματοσειράς Text Δείτε όλα τα άρθρα της κατηγορίας Δελτία Τύπου